2 lipca 2024 / Informacja prasowa

Björn Schneekloth zostaje Dyrektorem Zarządzającym firmy Ensinger

Przetwórca tworzyw sztucznych firma Ensinger rozszerza swoje najwyższe kierownictwo. 1 lipca Björn Schneekloth dołączył do rodzinnej firmy jako Dyrektor Zarządzający. Wraz z dwoma wieloletnimi Dyrektorami Zarządzającymi, dr Rolandem Reberem i Ralphem Pernizsakiem, będzie on odpowiedzialny zarówno za Ensinger GmbH, jak i Grupę Ensinger.

48-letni Inżynier Przemysłowy Björn Schneekloth przeszedł z firmy motoryzacyjnej ETO Gruppe Technologies GmbH. Pełnił tam funkcję Dyrektora Operacyjnego (COO), odpowiadając za zakłady produkcyjne, zakupy, cyfryzację i zrównoważony rozwój.

Po studiach w Berlinie i Rzymie Björn Schneekloth zajmował różne stanowiska w CNH i Iveco Magirus. Ostatnio pełnił funkcję Dyrektora ds. Produkcji w firmach OEM należących do Grupy Fiat, gdzie odpowiadał za kilka zakładów w całej Europie. W 2018 roku ojciec trójki dzieci przeszedł do Grupy ETO, światowego lidera na rynku zaworów elektromagnetycznych i siłowników stosowanych w samochodach oraz w pojazdach użytkowych. W 2021 roku został mianowany drugim Dyrektorem Zarządzającym Grupy ETO.

Björn Schneekloth, Ralph Pernizsak i dr Roland Reber poprowadzą firmę Ensinger jako równorzędni Dyrektorzy Zarządzający. Wraz z rozszerzeniem zespołu zarządzającego, firma, która specjalizuje się w wysokowydajnych tworzywach sztucznych, przyspiesza przejście od obecnej struktury dywizjonalnej do organizacji funkcjonalnej i zorientowanej regionalnie.

Grupa Ensinger zajmuje się opracowywaniem, produkcją i dystrybucją kompaundów, półwyrobów, kompozytów, elementów gotowych i profili wykonanych zarówno z tworzyw konstrukcyjnych jak i wysokosprawnych. Do przetwarzania polimerów termoplastycznych firma Ensinger wykorzystuje szeroką gamę technologii produkcyjnych, takich jak wytłaczanie, obróbka skrawaniem, wtrysk, odlewanie, spiekanie i prasowanie. To rodzinne przedsiębiorstwo zatrudniające w sumie 2,700 pracowników w 34 oddziałach produkcyjnych i sprzedażowych obecny jest w najważniejszych rejonach przemysłowych na całym świecie.

(Zdjęcie: © Ensinger GmbH): 1 lipca Björn Schneekloth dołączył do firmy Ensinger jako Dyrektor Zarządzający. Wraz z dr Rolandem Reberem i Ralphem Pernizsakiem, będzie odpowiedzialny za Ensinger GmbH oraz działającą na rynku międzynarodowym Grupę Ensinger.